Ciasto czekoladowe z cukinią, kremem Michałkowym i wiśniami

Serdecznie zapraszam do zapoznania się z moim przepisem na Ciasto czekoladowe z cukinią, kremem Michałkowym i wiśniami. Możecie użyć do ozdobienia ciasta innych owoców, najlepiej świeżych, np. malin, truskawek, borówek czy jeżyn.

Ciasto:

160 g miękkiego masła
130 ml oleju
1 szklanka drobnego cukru
4 małe jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
400 g mąki pszennej
57 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1 mała cukinia starta na grubej tarce razem ze skórką
100 g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych

Krem:

250 g mascarpone

300 ml bardzo zimnej śmietanki kremówki (30-36%)

2 fixy do ubijania śmietany

260 g białych Michałków

1 duży słoik wiśni w syropie

Jajka, masło i śmietanę wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej. Miękkie masło utrzeć na jasną puszystą masę. Wlać olej i śmietanę, wbić jajka i dalej miksować. Dodawać porcjami cukier.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Dodawać porcjami do masy maślanej, miksując. Na końcu dodać startą cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać.

Okrągłą tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię i piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto ostudzić, a następnie obkroić i zdjąć obręcz.

Wiśnie dokładnie odsączyć z zalewy na sitku, nadmiar soku dobrze wchłonie ręcznik papierowy. Przygotować krem. Michałki poodwijać z folii i rozkruszyć w palcach do wysokiej miski. Bardzo zimną kremówkę ubić na sztywno. Następnie utrzeć mascarpone z Michałkami na gładki krem, dalej ucierając dodawać po łyżce ubitą śmietanę. Na ostudzone ciasto wyłożyć krem, rozsmarować, lekko wyrównać, a na wierzchu poukładać wiśnie. Ciasto schłodzić.

Dodaj komentarz