Sernik kokosowy z frużeliną mango

Witajcie! Dziś chcę Wam umilić tę jesienną szarugę. Bo w Rzeszowie wrzesień jest bardzo jesienny. Maksymalna temperatura tego miesiąca to 18oC i słońca jak na lekarstwo. Może w innych rejonach Polski jest bardziej optymistycznie? Podzielcie się ze mną tym w komentarzach! Zatem żeby trochę ocieplić klimat, zapraszam Was na sernik kokosowy, co prawda na zimno, ale za to z bardzo słonecznym wykończeniem w postaci frużeliny z mango. Możecie go przygotować przez cały rok, bo pulpa i mrożone mango można kupić w sklepach przez cały rok. Zapraszam serdecznie!

Spód:

270 g ciastek kokosowych (użyłam kokosanek)

100 g masła

Masa serowa:

1 kg sera twarogowego w wiaderku

1 Mullermilch Coco Loco o smaku kokosowym

1 cukier kokosowy z Delecty

2/3 drobnego cukru

opakowanie 50 g żelatyny

Frużelina mango:

mała puszka pulpy mango

1 mrożone opakowanie mango

1/2 szklanki drobnego cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Spód tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Zapiąć obręcz. Wyłożyć masę ciasteczkową i równomiernie ugnieść dłońmi. Odłożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Twaróg ogrzać do temperatury pokojowej. Mullermilch przelać do garnka, wsypać żelatynę i odczekać 20 minut, wsypać cukier i cukier kokosowy. Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia cukru i żelatyny. Odstawić do ostygnięcia. Tężejącą masę zmiksować z twarogiem na jednolitą masę. W razie konieczności dosypać cukru pudru. Masę wylać na ciasteczkowy spód i schłodzić do stężenia.

Przygotować frużelinę. Rozmrożone lub częściowo rozmrożone mango podgrzewać razem z pulpą z mango i 1/2-2/3 szklanki wody. Dodać cukier i rozpuścić w płynie. Następnie gorące zmiksować (mogą zostać małe kawałki mango).

Znów położyć na palnik. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Kiedy mus zacznie delikatnie bulgotać, wlać rozpuszczoną mąkę, mieszając zagotować i zdjąć z palnika. Frużelinę ostudzić. Na zimnej masie serowej rozprowadzić równomiernie frużelinę i schłodzić. Po dwóch godzinach można rozkroić sernik. Wcześniej można udekorować brzeg sernika malinami (moje były zamrożone).

Reklama

11 myśli na temat “Sernik kokosowy z frużeliną mango

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s