Pulpety w sosie kurkowym

Dobry wieczór Kochani! Dzieje się, dużo się dzieje, ale to dobrze, tak ma być. Pracuję i próbuję pogodzić wszystko z tym co dzieje się w domu i nie zapominać o moich pasjach. A jedną z nich jest gotowanie i dzielenie się przepisami na potrawy z Wami. Chyba udaje mi się na razie wszystko pogodzić, choć trudno przetłumaczyć synom, że jak wracają ze szkoły to ja nadal jestem w pracy, bo zadania wykonuję zdalnie. Tyle mi mają wtedy do powiedzenia! Staram się bardziej angażować ich w obowiązki domowe, wieczorem nadrabiamy zaległości w relacji mama-synowie. Mąż też późno wraca, więc w weekendy staramy się część czasu spędzać wspólnie, na przykład gdzieś jedziemy.

W ramach relaksu i nadrabiania zaległości w aktywności fizycznej, pojechaliśmy dzisiaj do lasu. Grzybów nie ma w naszej okolicy, ale za to kwitną wrzosy. Mała sesyjka na wrzosowisku to już nasza coroczna tradycja. A i kilka owadów spotkaliśmy, Trzmiele na nawłociach, ciekawe świerszcze, żuki, śmieszna włochata gąsienica. Niestety, motyle nie latały, bo za zimno. Liczę na to, że jeszcze sezon motylowy się dla mnie nie skończył. Czasami końcówka września może pozytywnie zaskoczyć piękną pogodą…

Pomysłów na obiady, ciasta czy sałatki wciąż mi nie brakuje, ale mam jeszcze wiele przepisów przygotowanych wcześniej. Jeden z nich dzisiaj na blogu, a mianowicie pulpety w sosie kurkowym. Podała je z brązowym ryżem i surówką z czerwonej kapusty. Zapraszam!

Składniki:

800 g mielonego mięsa (użyłam szynki wieprzowej)

kminek mielony i w ziarnach

zioła prowansalskie

2 zmiażdżone ząbki czosnku

sól i pieprz

2 jajka

1 mała sucha kajzerka

Sos:

200 g kurek

1 kopiata łyżka mąki

1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12%

sól, pieprz, zioła prowansalskie suszony czosnek, curry, kurkuma

2 łyżki łagodnej musztardy, np. miodowej

olej do smażenia

pęczek natki pietruszki

Grzyby zalać gorącą wodą, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki.

Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z rozkłóconymi jajkami. Przyprawić solą, pieprzem, kminkiem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, masę porządnie wyrobić rękoma.

Formować kulki wielkości moreli, smażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju z każdej strony. Zalać 2 szklankami wrzątku, dodać kurki, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką. Wlać do mięsa, energicznie mieszając. Zagotować, sos doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i jeszcze chwilę pogotować.

Reklama

10 myśli na temat “Pulpety w sosie kurkowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s