Kurczak w potrawce curry z młodych warzyw

Witam wszystkich. Oto kolejna moja propozycja na letnie dni, w kolorach lata oczywiście 🙂

Składniki:

ok. 800 g piersi z kurczaka (użyłam samych polędwiczek)
1 średnia cukinia
2 młode marchewki
1 żółta papryka
1 kalarepa
1 młoda cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
łyżeczka mielonej kurkumy
pęczek natki pietruszki
łyżka ziół do pizzy
1 łyżka mąki
ok. 150 ml słodkiej śmietanki 12%
sól
pieprz
olej rzepakowy

Filety umyć, osuszyć, pokroić w średnią kostkę, doprawić curry, kurkumą, solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na 15 minut.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać. Pozostałe warzywa umyć, kalarepę i marchew obrać. Z papryki wykroić gniazdo nasienne. Cukinię, kalarepę i paprykę pokroić w kostkę, a marchew w plastry.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić na nią cebulę, a po kilku minutach czosnek. Smażyć na wolnym ogniu do lekkiego zrumienienia. Przełożyć do garnka.
Na tej samej patelni obsmażyć na dość mocnym ogniu kurczaka. Można dolać nieco oleju.
Kurczaka przełożyć do garnka z cebulą. Zalać szklanką wrzątku i zagotować, chwilę dusić. Do kurczaka dodawać po kolei marchew, kalarepę, cukinię i papryk. Dusić warzywa do miękkości, na końcu dosypać ziół do pizzy.

Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlać do sosu, energicznie mieszając. Następnie wlać słodką śmietankę i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki. Po zagotowaniu zdjąć gulasz z gazu. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli to konieczne.

8 myśli na temat “Kurczak w potrawce curry z młodych warzyw

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s