Sałatka z bobu, pieczonych papryk i fety

Cześć! Kiedy pojawia się w sklepach świeży bób, już wymyślam nową potrawę. Niestety, rodzina nie przepada za tym strączkowym warzywem, więc często robię małą porcję dla siebie. Tym razem wymyśliłam sałatkę, którą można zjeść nie tylko na śniadanie, kolację, ale i na obiad, bo jest bardzo pożywna. Serdecznie zapraszam po przepis!

Składniki:

500 g świeżego bobu

3 nieduże papryki w różnych kolorach

pół słoika pomidorów w oliwie, najlepiej krojonych

pół opakowania sera bałkańskiego, twardego, prostokątnego

1-2 łyżki oleju z pomidorów

1 łyżeczka ziół do pizzy

sok z cytryny do smaku

świeżo mielony pieprz

sól i cukier do gotowania bobu

Papryki przekroić w poprzek na pół, wyjąć gniazda nasienne i wyciąć białe błonki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180oC aż będą miękkie, a brzegi nieco zbrązowieją. Wyjąć i ostudzić.

Umyty bób zalać wodą (drugie tyle wody co bobu), dosypać łyżeczkę cukru i zagotować. Po zagotowaniu posolić (pół łyżeczki). Gotować pod przykryciem na małym ogniu 15-20 minut. Skórka powinna się lekko pomarszczyć. Należy uważać, by nie przegotować bobu, bo wtedy będzie się rozpadał podczas obierania. Następnie przelać bób zimną wodą, przestudzony delikatnie obrać.

Pomidory (jeśli są w całości, pokroić w paski) odcedzić z zalewy. Ser pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa i ser wymieszać, dodać zioła do pizzy, pieprz, sok z cytryny do smaku i ewentualnie oliwę z pomidorów i sól. Sałatkę schłodzić.

13 myśli na temat “Sałatka z bobu, pieczonych papryk i fety

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s