Ciasto piaskowe z czereśniami

Dzień dobry! Ale to lato szybko ucieka. Nagle zrobił się sierpień, mój szczególny miesiąc. Ważny ze względu na rocznice. 11 sierpnia obchodzimy z mężem 21 rocznicę ślubu, 28 mam imieniny i 18 lat temu mój pierworodny Mikołaj zrobił mi na imieniny niespodziankę, bo postanowił tego dnia zasygnalizować, że urodzi się miesiąc wcześniej. No i dzień później, 29 sierpnia przyszedł na świat. Teraz już przygotowuje się do egzaminu na prawo jazdy, a trafiło na wielkiego samochodziarza. Od maleńkiego wykazywał wielkie zamiłowanie do motoryzacji, uczęszcza do technikum samochodowego.

Czas leci nieubłaganie, ale ja czuję się młoda i pełna energii. Nie brak mi pomysłów na nowe dania i słodkości. Jednak czasem korzystam z gotowych przepisów i dzisiaj prezentuję przepis na ciasto z czereśniami, który znalazłam w jakiejś publikacji w czerwcu. Ciasto jest cudownie delikatne, puszyste i szybkie. Czasochłonne jest tylko wypestkowanie czereśni, ale możecie użyć innych owoców, np. borówek, malin lub porzeczek. Zachęcam do upieczenia i smacznego!

Składniki:

1/2 szklanki mąki pszennej

2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej

szczypta soli

1/2 szklanki drobnego cukru

1 łyżeczka cukru migdałowego lub koksowego z Delekty

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 duże jajka

6 łyżek oleju

2 szklanki wydrylowanych czereśni

40 g płatków migdałowych

cukier puder do oprószenia ciasta

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dalej ubijając dodawać stopniowo cukier i cukier migdałowy/kokosowy. Następnie dodawać po jednym żółtku. Cieniutkim strumieniem wlać olej. Obie mąki wymieszać, przesiać do ciasta razem z proszkiem, Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy (śr. 24 cm). Równomiernie wyłożyć owoce. Wierzch posypać migdałami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudem.

8 myśli na temat “Ciasto piaskowe z czereśniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s