Łaciaty sernik czekoladowy z czereśniami

Witajcie! Dzisiaj przybywam do Was z sernikiem, który początkowo miał być sernikiem na zimno, ale kiedy spadły temperatury do 20 stopni, postanowiłam, że zrobię podobny sernik, ale pieczony. Serniki na zimno mam jeszcze w planie w tym roku co najmniej dwa. Jeszcze nie zdradzę jakie. Ten wypiek jest bardzo udany, zajadaliśmy się nim razem ze starszym synem Mikołajem dzisiaj przed obiadem. Jutro będzie go kosztować reszta rodziny, jak wróci z podróży…

Składniki na spód:

opakowanie Oreo brownie 176 g

100 g ciastek kakaowych, np. Krakuski

100 g masła

Masa serowa:

500 g czereśni

1 kg sera śmietankowego w wiaderku

4 duże jajka

3/4 szklanki cukru pudru

2 łyżki mąki ziemniaczanej z lekką górką

180-200 g gorzkiej czekolady (zależy od firmy)

2 łyżeczki cukru waniliowego

Do dekoracji:

80 g białej czekolady

Twaróg, mascarpone oraz jajka wyjąć z lodówki, by uzyskały temperaturę pokojową.

Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze, wymieszać z roztopionym masłem. Wylepić masą spód okrągłej formy wyłożonej papierem (średnica 24 cm). Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Umyte czereśnie przekroić na pół i wyjąc pestki.

Czekoladę połamać, umieścić w dużym ceramicznym kubku. Kubek wstawić do niewielkiego garnka, wlać do garnka wodę na wysokość ok. 5 cm, dobrze podgrzać. Rozpuszczoną czekoladę wymieszać i przestudzić.

Jajka krótko zmiksować, dodać twaróg, serek mascarpone, oba cukry i mąkę. Zmiksować do połączenia się składników na małych obrotach miksera. Nieco więcej niż połowę masy przełożyć do innej miski. Do miski, w której miksowaliśmy masę wyłożyć rozpuszczoną czekoladę i jeszcze raz zmiksować na małych obrotach do połączenia składników.

Na ciasteczkowy spód wykładać po 2 łyżki kupkami na przemian masę waniliową i czekoladową. Po nałożeniu połowy obu mas wyłożyć połowę czereśni. Na miejsca ciemnej masy wyłożyć jasną, a na miejsca jasnej – ciemne. Poukładać pozostałe czereśnie i lekko wcisnąć w masę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC. Piec około 45 minut aż masa serowa zetnie się na wierzchu. Temperaturę zmniejszyć na 150oC (120oC jeśli pieczemy na termoobiegu). Piec  jeszcze około 45 minut.

Sernik wyjąć i schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie włożyć do lodówki na 2 godziny.

W ten sam sposób stopić białą czekoladę. Polać cienkim strumieniem wierzch sernika. Przechowywać w lodówce.

16 myśli na temat “Łaciaty sernik czekoladowy z czereśniami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s