Mus z truskawek, arbuza i malin z syropem klonowym

Truskawki kupujemy codziennie, ale zamiast tradycyjnego u nas koktajlu z truskawek i maślanki lub z dodatkiem banana, zainspirowałam się przepisem z pewnej książeczki z koktajlami i shake’ami. Dla mnie był przepyszny, dawno nie piłam tak pysznego koktajlu!

Zostawiam Wam kilka kadrów, bo dawno nie pokazywałam, co dzieje się na łąkach i w ogrodach. Po więcej zdjęć zapraszam oczywiście na mój blog fotograficzny Listy malowane… chwilą.

Składniki na mus:

ćwiartka arbuza

ok. 750 g truskawek

pudełko malin

4-5 łyżek syropu klonowego

opcjonalnie; nasiona chia i kruszony lód

listki mięty do dekoracji

Z arbuza wyciąć miąższ, wydłubać pestki, umyte truskawki odszypułkować. Maliny umyć. Wszystko zblendować na mus w wysokim wąskim naczyniu. Dodać syrop klonowy do smaku. Można również dodać nasiona chia i włożyć mus do lodówki, by nasiona napęczniały, a na końcu kruszony lód. Przelać do szklanek, udekorować miętą. Mus można także rozcieńczyć wodą, będzie mniej słodki.

14 myśli na temat “Mus z truskawek, arbuza i malin z syropem klonowym

  1. Piękne zdjęcia a jeśli chodzi o rozkosz to naprawdę już nie wszystkich stać na takie koktajle, bo wszystko podrożało. Ja tylko tryskawki, maślanka i cukier waniliowy.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s