Witajcie! Regularnie grillujemy, dlatego testuję swoją kreatywność w mięsach i sałatkach na grilla.
Zostało mi opakowanie zwiędniętej rukoli, więc pomyślałam, by zrobić pesto. Większość zużyłam do pizzy z tuńczykiem. Resztę dodałam do koft z kurczaka. Kofty podałam z sałatką z pieczonych młodych ziemniaków.

Składniki pesto:
50 g migdałów
3 ząbki czosnku
100 g rukoli
niepełne pół szklanki oliwy lub oleju orzechowego
łyżka ziół do pizzy
sól do smaku
Składniki pesto zmiksować.
Składniki na kofty:
800 g mięsa mielonego z kurczaka
1 mała kajzerka
pół cebuli drobno posiekanej
1 jajko
3 łyżki pesto rukolowego
1 łyżka ziół do pizzy
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Suchą bułkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach. Dodać do mięsa razem z jajkiem, cebulą i przyprawami, masę porządnie wyrobić rękoma.
Wilgotnymi dłońmi z masy mięsnej formować grube kiełbaski i nabijać je na patyczki do szaszłyków. Grillować do zarumienienia ze wszystkich stron, ale nie za długo, żeby mięso pozostało w środku soczyste.

Nigdy takich nie robiłam. Wyglądają bardzo smacznie. 🙂
PolubieniePolubienie
Super pomysł aby dodać do mięsa pesto z rukoli. To musi być pyszne 🙂
PolubieniePolubienie
Pysznie 🙂
PolubieniePolubienie
Mniam! Ale fajny pomysł, ostatnio o podobnym mięsku myślałam ,ale to pesto to świetny pomysł:)
PolubieniePolubienie
Ekstra! Nigdy nie robiłam tak kurczaka. Musze spróbować
PolubieniePolubienie
Ależ to pięknie wygląda, musze kiedyś zrobić!
PolubieniePolubienie
Taka potrawa posmakuje każdemu. Ja już czuję ten smak
PolubieniePolubienie
O, ciekawy pomysł. Kiedyś do niego wrócę… Na razie jakoś nie mam ochoty na mięso.
PolubieniePolubienie
O jej, nie znałam nawet nazwy tej potrawy, a wygląda ciekawie. Przy najbliższym grillowaniu spróbuję zrobić 😋!!!
PolubieniePolubienie
Pyszniutko się prezentują 😀
PolubieniePolubienie