Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami

Witajcie po świętach. Dużo jedzenia zostało u Was po świętowaniu? Ja musiałam zamrozić chleb i wędlinę. Szynkę w kawałku zużyłam we wtorek do przygotowania zapiekanki. Może mój przepis przypadnie Wam do gustu?

Składniki:

300 g makaronu (świderki, muszelki, kokardki, uszka)

300 g wędzonej szynki

pół opakowania mrożonej marchewki z groszkiem

pół opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej

pół puszki kukurydzy

1 średnia cukinia

2 łyżki mąki

Sos ziołowy:

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

500 ml śmietanki 12%

sól lub przyprawa warzywna, najlepiej bez glutaminianu sodu i świeżo mielony pieprz

2 łyżki suszonej natki pietruszki

2 łyżki suszonego lubczyku

1 łyżka ziół kuchni włoskiej

oraz 250 g sera żółtego

Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Do drugiego garnka z wodą wsypać marchew z groszkiem oraz mrożoną fasolkę. Zagotować, posolić. Cukinię pokroić w kostkę i dodać po 5 minutach gotowania groszku, marchwi i fasolki. Gotować do miękkości, odcedzić. Szynkę pokroić w grubą kostkę. Kukurydzę odcedzić i wymieszać z makaronem, szynką i warzywami.

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać śmietankę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek, gęsty. Dodać zioła włoskie, lubczyk i natkę. Dodać do smaku sól i pieprz lub przyprawę warzywną. Gdyby sos był za gęsty należy dolać nieco wody.

Makaron z szynką warzywami zalać równomiernie sosem, delikatnie wymieszać. Wierzch posypać żółtym serem.

Zapiekać ok. 30 minut w 180oC aż ser się zrumieni.

9 myśli na temat “Zapiekanka makaronowa z szynką i warzywami

Dodaj komentarz