Witajcie po świętach. Dużo jedzenia zostało u Was po świętowaniu? Ja musiałam zamrozić chleb i wędlinę. Szynkę w kawałku zużyłam we wtorek do przygotowania zapiekanki. Może mój przepis przypadnie Wam do gustu?
Składniki:
300 g makaronu (świderki, muszelki, kokardki, uszka)
300 g wędzonej szynki
pół opakowania mrożonej marchewki z groszkiem
pół opakowania mrożonej zielonej fasolki szparagowej
pół puszki kukurydzy
1 średnia cukinia
2 łyżki mąki
Sos ziołowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml śmietanki 12%
sól lub przyprawa warzywna, najlepiej bez glutaminianu sodu i świeżo mielony pieprz
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki suszonego lubczyku
1 łyżka ziół kuchni włoskiej
oraz 250 g sera żółtego
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Do drugiego garnka z wodą wsypać marchew z groszkiem oraz mrożoną fasolkę. Zagotować, posolić. Cukinię pokroić w kostkę i dodać po 5 minutach gotowania groszku, marchwi i fasolki. Gotować do miękkości, odcedzić. Szynkę pokroić w grubą kostkę. Kukurydzę odcedzić i wymieszać z makaronem, szynką i warzywami.
Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, i mieszając, wlewać śmietankę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek, gęsty. Dodać zioła włoskie, lubczyk i natkę. Dodać do smaku sól i pieprz lub przyprawę warzywną. Gdyby sos był za gęsty należy dolać nieco wody.
Makaron z szynką warzywami zalać równomiernie sosem, delikatnie wymieszać. Wierzch posypać żółtym serem.
Zapiekać ok. 30 minut w 180oC aż ser się zrumieni.
Bardzo fajny pomysł na danie makaronowe 🙂
PolubieniePolubienie
I pięknie i apetycznie wykorzystana szyneczka:)
PolubieniePolubienie
Zapiekanki to najlepszy sposób na wykorzystanie resztek!
PolubieniePolubienie
Lubię takie zapiekanki. Pycha!
PolubieniePolubienie
Bardzo przyjemny przepis 🙂 Chętnie zrobię 🙂
PolubieniePolubienie
U nas wszystko zjedzone, ale troszkę wędlinki zamrozilismy 🙂
Piękna zapiekanka 🙂
PolubieniePolubienie
Smakowita zapiekanka, chętnie zaczerpnę pomysł na obiad. 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię zapiekanki makaronowe 🙂
PolubieniePolubienie
Pycha pomysł na obiadek 🙂
PolubieniePolubienie