Wszystkim babciom i dziadkom życzę dużo zdrowia i uśmiechu. Dzisiaj częstuję Was jabłecznikiem.

Składniki na ciasto:
5 jajek
250 g kwaśnej śmietany
200 g stopionego masła, ostudzonego
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
2 i 2/3 szklanki przesianej mąki
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
oraz
1,5 kg jabłek
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cynamonu
Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć do garnka z nieprzywieralnym dnem. Wlać 2/3 szklanki wody. Dodać cukier i cynamon. Można zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są kwaśne. Zagotować, gotować 5 minut. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzić skrobię ziemniaczaną, wlać do jabłek. Jeszcze raz zagotować i zdjąć z palnika. Ostudzić.
W misce rozmieszać rózgą jajka ze śmietaną i masłem. Dodać cukier. Jeszcze raz rozmieszać. Dodą przesianą mąkę z proszkiem i budyniem. Wymiesza ć do połączenia się składników.
Dużą prostokątną lub nieco mniejszą prostokątną blachę natłuścić olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć połowę ciasta, wyrównać powierzchnię. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę jabłkową i na nią rozsmarować pozostałą część ciasta. Wyrównać powierzchnię. Piec około 1 godziny w 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem przez sitko.

Lata minęły kiedy jadłam ostatni raz taki jabłecznik.
PolubieniePolubienie
Jak restauracyjny
PolubieniePolubienie
Przepysznie się prezentuje!
PolubieniePolubienie
Proste i jakie pyszne ciacho. 🙂
PolubieniePolubienie
pychotka muszę je zrobić
PolubieniePolubienie
Klasyk. Najlepszy, smak z dzieciństwa
PolubieniePolubienie
Wspaniały 🙂 Uwielbiam 🙂
PolubieniePolubienie