Pieczone pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem to wielkopolskie danie jarskie czyli nic innego jak gotowane w łupinach ziemniaki z twarożkiem. Moja wersja jest z pieczonych ziemniaków i z twarożkiem z dodatkiem szczypiorku i rzodkiewki. Bardzo smakowała mojej rodzinie. To bardzo szybkie danie na piątkowe popołudnia, ale nie tylko. Zapraszam po przepis!

Składniki:

6-7 dużych zdrowych ziemniaków

500 g twarogu

ok. 350 g kwaśnej śmietany 12%

pęczek rzodkiewek

pęczek szczypiorku

sól, pieprz i suszony czosnek

rukola, szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji

Ziemniaki dokładnie wyszorować, przekroić każdy w poprzek na pól. Ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Posypać solą, pieprzem i suszonym czosnkiem po wierzchu. Piec do miękkości w temperaturze 190oC.

W misce rozgnieść widelcem twarożek. Rzodkiewki umyć, oderwać nać i ogonki. Pokroić w kostkę. Szczypiorek posiekać. Twarożek wymieszać ze śmietaną, rzodkiewką i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na upieczone ziemniaki ułożyć po dużej łyżce twarogu. Udekorować rukolą, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Podawać ciepłe.

11 myśli na temat “Pieczone pyry z gzikiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s