Piernik dyniowy

Piernik z puree z dyni, który upiekłam, jest bardzo aromatyczny, pachnie przyprawami, pomarańczą i miodem. Do tego jest bardzo wilgotny i miękki. To najlepszy piernik, oprócz staropolskiego, który upiekłam. Szczerze polecam. Słodycz ciasta i czekolady na wierzchu przełamują kwaskowate powidła śliwkowe.

Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka mąki pszennej razowej
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka sody
2 łyżki przyprawy korzennej
1 łyżka kakao
szczypta soli
2 jajka
1 szklanka puree z dyni (użyłam piżmowej)
2 łyżki płynnego miodu
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczka ekstraktu l;ub pół łyżeczki olejku pomarańczowego

oraz pół słoiczka powideł śliwkowych

W jednej misce wymieszać puree z dyni, rozkłócone jajka, mleko, miód, olej i ekstrakt pomarańczowy. Do drugiej miski przesiać sypkie składniki: obie mąki, kakao, sól, cukier, przyprawę do piernika, sodę i sól, wymieszać.

Do mokrych składników wsypać partiami suchą mieszankę i połączyć za pomocą trzepaczki. Ciasto przelać do formy o wymiarach 10 na 25 cm. Piec 50 minut w 180 stopniach góra-dół do suchego patyczka, Wyjąć z formy, wystudzić, przełożyć powidłami.

Upieczony piernik polać rozpuszczoną czekoladą (70 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 100 ml słodkiej śmietanki). Dowolnie udekorować.


13 myśli na temat “Piernik dyniowy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s