Śledzie pod pierzynką z porem

Na święta i Nowy Rok polecam śledzie pod pierzynką z porów i jabłka.

Składniki:

słoik marynowanych śledzi w oleju

2 pory

1 duże jabłko

2 łyżki majonezu

2 łyżki śmietany

sól i pieprz do smaku

Pory umyć, przekroić w poprzek na pół i posiekać w paseczki. Sparzyć osolonym wrzątkiem, potrzymać w nim pory ok. 10 minut, następnie przelać zimną wodą i odcedzić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, zetrzeć na grubej tarce lub pokroić w kostkę i dodać do porów. Pory z jabłkiem wymieszać z majonezem i śmietaną. Śledzie odsączyć z oleju, każdy płat pokroić na 3-4 kawałki, ułożyć na dużym półmisku. Na śledziach rozłożyć pory z jabłkiem. Schłodzić przed podaniem.

8 myśli na temat “Śledzie pod pierzynką z porem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s