Kurczaka podałam z ulubionym kleistym ryżem arborio i sałatką z pomidorów.

Składniki na 8 porcji:
4 średniej wielkości piersi z kurczaka
1 duży por
100 g sera z niebieską pleśnią
1 szklanka słodkiej śmietanki 18%
sól, pieprz, suszony czosnek, zioła prowansalskie, czerwona suszona papryka
3 ząbki czosnku
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
olej do smażenia
duża łyżka mąki
spora łyżka masła
Filety umyć, każdy przekroić w poprzek na pół, oczyścić z błon. Przyprawić z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i ziołami prowansalskimi.
Obsmażyć z obu stron na rumiano na oleju. Odstawić. W garnku z nieprzywieralnym dnem Rozgrzać masło. Pora przekroić wzdłuż na pół. a następnie pokroić w paseczki. Wrzucić na rozgrzane masło. Czosnek obrać i drobno posiekać, dodać do pora. Smażyć aż por zmięknie. Dodać mąkę i smażyć chwilę, mieszając. Wlać dwie szklanki wody, przyprawę warzywną, łyżkę ziół prowansalskich oraz podzielony na kawałki ser. Mieszać do rozpuszczenia sera, zabielić śmietanką. Zagotować i wyłączyć. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Kawałki kurczaka umieścić w naczyniu żaroodpornym. Zalać sosem porowo-serowym i zapiekać około 40 minut w temperaturze 190oC.


Aż zgłodniałam.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
uaaa pysznosci !
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Bardzo fajny pomysł na kurczaka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
pyszny sosik!
PolubieniePolubienie
pyszny mieliście obiadek
PolubieniePolubienie
Nietuzinkowy sos
PolubieniePolubienie
Cudowne połączenie. Pycha obiad!<3
PolubieniePolubienie
Wygląda bardzo smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Moje smaki, oj dawno nie robiłam, trzeba nadrobić zaległości 🙂
PolubieniePolubienie
Aż ślinka cieknie, tak to smakowicie wyglada 🙂
PolubieniePolubienie