Surówka z czerwonej kapusty w stylu orientalnym

Lubicie czerwoną kapustę? Jak ją zwykle przygotowujecie? Do czego podajecie? Chcę Wam dziś zaproponować moją ostatnią wersję kapusty z orientalnym sosem, do którego dodałam imbir, sos sojowy i ocet ryżowy oraz sezam. Koniecznie wypróbujcie! Surówka pasuje do wszystkiego, ale my jedliśmy z roladkami schabowymi.

Składniki:

1/4 czerwonej kapusty

2 łyżki sezamu

sól (płaska łyżeczka)

Sos:

4 łyżki octu ryżowego (lub więcej jeśli lubicie kwaśne surówki)

2 łyżki sosu sojowego

pół łyżeczki suszonego imbiru lub łyżeczka startego świeżego

3 łyżki oleju sezamowego

łyżka miodu

Składniki sosu wymieszać dokładnie ze sobą. Kapustę posiekać. Włożyć do garnka zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować ok. 5 minut aż kapusta zmięknie. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą na sicie. Przełożyć do salaterki, zalać sosem, dodać sezam (można go wcześniej uprażyć na suchej patelni) i dokładnie wymieszać. Dla ostrości można również dodać posiekaną papryczkę chili. Podawać do dań mięsnych lub ryb.

7 myśli na temat “Surówka z czerwonej kapusty w stylu orientalnym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s