Ciasto pomarańczowo-dyniowo-korzenne z lukrem

Witajcie! Oto moja kolejna propozycja kulinarna z dynią.

Składniki:

2 i 2/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru (w tym cukier waniliowy – ok. 3 łyżeczki)

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżka przyprawy korzennej

1 łyżka cynamonu

płaska łyżeczka gałki muszkatołowej

1 płaska łyżeczka imbiru

skórka starta z 1 wyszorowanej i sparzonej pomarańczy

5 jajek

250 g kwaśnej śmietany 18%

200 g masła

Lukier:

1,5 szklanki cukru pudru

sok z pomarańczy (świeżo wyciskany lub z kartonu)

opcjonalnie: pół łyżeczki ekstraktu z pomarańczy

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło stopić, ostudzić, ale nie musi być zupełnie zimne. Śmietanę zmiksować z musem dyniowym, jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać masło. W misce wymieszać mąki, sodę, przyprawy, skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia. Suchą mieszankę wsypywać porcjami do masy, ucierając na małych obrotach miksera. Ciasto wyłożyć do średniej prostokątnej blachy (25 x 30 cm). Piec około 50-60 minut w temperaturze 180oC do suchego patyczka. Ostudzić, polać lukrem.

Wykonanie lukru. Z połowy pomarańczy wycisnąć sok. Cukier puder przesypać do miseczki i dolać do niego ekstrakt oraz stopniowo sok, po łyżeczce i za każdym razem mieszając. Tym sposobem, kiedy uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję lukru, przestajemy dolewać sok. I tak można zrobić lukier bardziej gęsty lub rzadszy.

10 myśli na temat “Ciasto pomarańczowo-dyniowo-korzenne z lukrem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s