Cukinia faszerowana mięsem z indyka i gorgonzolą

Dzisiaj lekkie danie, a mianowicie faszerowana cukinia. Do napełnienia warzyw użyłam mielonego mięsa z piersi indyka i zapiekłam z gorgonzolą. Cukinię podałam z ryżem i miksem sałat z pomidorkami.

Składniki:

3 średnie cukinie

400 g mięsa z indyka (użyłam z piersi indyka)

1 cebula

2 ząbki czosnku

sól, pieprz, słodka papryka

zioła prowansalskie

olej do smażenia

150 gorgonzoli

Na patelni rozgrzać olej, obraną i pokrojoną w kostkę zeszklić razem obranym i posiekanym drobno czosnkiem. Wrzucić mięso, łopatką rozdzielić kawałki mięsa. Dodać sól, pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Podsmażyć. Następnie wlać szklankę wody i dusić do odparowania płynu.

Cukinię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć łyżeczką środki. Ułożyć w naczyniu do zapiekania lub na blasze. Przyprawić w środku solą, pieprzem i słodką papryką. Wyłożyć mięso do wydrążonych cukinii. Na wierzchu ułożyć kawałki gorgonzoli. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180OC. Piec aż cukinia będzie miękka.

5 myśli na temat “Cukinia faszerowana mięsem z indyka i gorgonzolą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s