Sernik z musem dyniowym i frużeliną śliwkową

Ten sernik jest genialny w smaku, jest kwintesencją jesieni. Spód to kruche ciasto z cynamonem, serowe wnętrze zawiera mus z dyni kabocha, a dzieło wieńczy frużelina ze śliwek, również z dodatkiem cynamonu. Serdecznie zachęcam do jego przygotowania, póki są jeszcze śliwki. Gdyby nie było świeżych, są w sklepach mrożone przez cały rok.

Spód:

2 szklanki mąki krupczatki

1/2 szklanki cukru pudru

150 g półtwardego masła, pokrojonego na kawałeczki

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 duże jajko

Masa serowa:

1 kg dobrego twarogu na serniki, np. z Piątnicy

4 duże jajka

2 szklanki musu z dyni

2 łyżeczki cukru z wanilią

1 budyń waniliowy (proszek)

1 szklanka drobnego cukru

Mus śliwkowy:

ok. 500 g śliwek

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka cynamonu

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1,2 kg mocno pomarańczowej dyni (użyłam 1/3 dyni kabocha o zielonej skórce) należy przekroić na pół i upiec w piekarniku pod folią aluminiową aż miąższ będzie łatwo odchodził od skórki. Ostudzić, łyżką wybrać do miski całe puree i zmiksować blenderem.

Składniki na spód ciasta szybko połączyć ze sobą. Włożyć do lodówki na pół godziny. Wylepić dno średniej prostokątnej blachy lub tortownicy o średnicy minimum 25 cm. Ciasto podpiec 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180OC.

Temperaturę zmniejszyć do 150OC. Do miski z musem dyniowym wbić jajka, dodać oba cukry i zmiksować lub dokładnie wymieszać z rózgą. Dodać partiami twaróg. Dokładnie wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach. Wyłożyć na podpieczony spód i wyrównać powierzchnię. Piec około 1 godzinę i 20 minut aż wierzch sernika będzie ścięty na wierzchu środka sernika. Wyjąć i ostudzić.

Przygotować mus. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Włożyć do garnka z nieprzywieralnym dnem, dodać cukier i cynamon, wlać szklankę wody. Gotować aż śliwki się rozpadną, a cukier rozpuści. Śliwki zblendować, dodać mąkę rozmieszaną w 1/2 szklanki zimnej wody, mieszając zagotować i wyłączyć. Ciepły mus wyłożyć na sernik. Ostudzić i schłodzić.

14 myśli na temat “Sernik z musem dyniowym i frużeliną śliwkową

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s