Od teściowej dostałam sporo słodkich jabłek. Pomyślałam sobie, że można z nich przygotować frużelinę jabłkową i zjeść z naleśnikami. Smakowała nieziemsko.
Składniki:
1 kg soczystych jabłek
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cynamonu
ok. 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
Jabłka obrać podzielić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne. Zetrzeć do garnka z nieprzywieralnym dnem. Wlać 2/3 szklanki wody. Dodać cukier, sok z cytryny i cynamon. Można zwiększyć ilość cukru, jeśli jabłka są kwaśne. Można też użyć białego cukru. Zagotować, gotować 5 minut. W pół szklanki zimnej wody rozprowadzić skrobię ziemniaczaną, wlać do jabłek. Jeszcze raz zagotować i zdjąć z palnika.
Jabłka i cynamon to pyszne zestawienie, idealne na jesień 🙂
PolubieniePolubienie
Oj Pati ale Ci zazdroszczę takich pysznych jabłek, chętnie bym zjadła takie naleśniczki;)
PolubieniePolubienie
Wygląda pysznie 😊
PolubieniePolubienie
Do naleśników idealna 🙂
PolubieniePolubienie
Idealny dodatek do wielu dań 😊
PolubieniePolubienie
Uwielbiam połączenie jabłek z cynamonem 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię frużelinę a najbardziej na gofrach 🙂
PolubieniePolubienie
Na jesień idealna.
Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu, najlepsze co może być 🙂
Pysznie wyglądają Twoje naleśniki.
PolubieniePolubienie
Ale pysznie się prezentują 🙂 Ja też bardzo lubię takie połączenie jabłkowo cynamonowe 🙂
PolubieniePolubienie
wspaniałe naleśniki
PolubieniePolubienie
Pycha 😉
PolubieniePolubienie
Zjadłabym takie naleśniki. Najbardziej lubię właśnie na słodko. 🙂
PolubieniePolubienie
I mnie w tym roku teściowa obdarowała jabłkami 😀 trafiły do słoików i suszenia 🙂 Pyszna taka frużelinka 🙂
PolubieniePolubienie
Moja ulubiona, uwielbiam 😍
PolubieniePolubienie
Takimi jesiennymi naleśnikami z pewnością bym nie pogardziła 🙂
PolubieniePolubienie