Witajcie Kochani! Pogoda nas rozpieszcza, dlatego zaraz wyruszam na spacer z aparatem. Wczoraj zrobiłam sobie małą rundkę nad Wisłokiem, fotografując kolorowe liście. Efekty moich fotograficznych dokonań znajdziecie tu. A jeśli chodzi o kulinaria, zapraszam Was na kawałek pysznego, wilgotnego i pachnącego cynamonem ciasta z dodatkiem serka ricotta. Przepis jest na okrągłą tortownicę, maksimum 25 cm. Dodam, że ciasto znika błyskawicznie.
Składniki:
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
250 g sera ricotta
2 jaja
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki cynamonu
ok. 500 g śliwek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki brązowego cukru
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Ricottę zmiksować dokładnie z olejem i cukrem. Wbić po jednym jaju. Dodać mąkę z proszkiem. Dokładnie zmiksować. Masę przełożyć do wysmarowanej wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownicy o średnicy 24-25 cm cm). Wyłożyć połówki śliwek rozcięciem do góry. Wierzch ciasta posypać cynamonem i brązowym cukrem, Piec ok. 1 godziny i w 175oC (do suchego patyczka).
Super ciasto,dosyć podobne do mojego na śmietanie. Z pewnością pyszne- zresztą śliwki i cynamon to musi być pyszne:)
PolubieniePolubienie
Ciasto wygląda smakowicie. Chętnie wypróbuję przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Jak ono musi cudownie pachnieć, a jeszcze lepiej smakować!
Cynamon, śliwki i ricotta to cudowne połączenie! ❤
PolubieniePolubienie
Wygląda smakowicie! niestety po ostatnim uczuleniu po śliwkach muszę je całkowicie wykluczyć z jadłospisu 😦
PolubieniePolubienie
To polecam z ćwiartkami jabłek!
PolubieniePolubienie
Nie przepadam za śliwkami, ale ciasto prezentuje się naprawdę smacznie. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Po tak pięknym spacerze takie ciacho to jest TO!
PolubieniePolubienie
Świetne ciacho 🙂
PolubieniePolubienie
Cudowne ciasto 🙂
PolubieniePolubienie
Esencja jesieni 🙂
PolubieniePolubienie
Oooo matulu, ale bym jadła. Aż nie wiem, co z Twoich przepisów robić, tyle dobroci!
PolubieniePolubienie
Nigdy nie pomyślałabym, aby połączyć ricottę ze śliwkami. Koniecznie muszę spróbować 😀
PolubieniePolubienie
alez ono musi miec zapach
PolubieniePolubienie
alez ono musi miec zapach
PolubieniePolubienie
Prezentuje się wybornie i na pewno świetnie smakuje
PolubieniePolubienie