Naleśniki z porem, cukinią i fetą

Nie macie pomysłu na jarski piątek? Polecam moje naleśniki z wytrawnym wnętrzem. W delikatnych naleśnikach kryje się por, cukinia i feta. Z kubkiem barszczu smakuje wspaniale.

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

1,5 szklanki mleka

łyżeczka oleju

2 jajka

pół płaskiej łyżeczki soli i proszku do pieczenia

płaska łyżka cukru pudru

olej do smarowania patelni

Nadzienie:

1 duży por

2 młode cukinie

1 kostka fety

przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu

1 łyżka ziół włoskich lub prowansalskich

sól i pieprz

olej

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  

Przygotować farsz. Pora przekroić w poprzek, dokładnie umyć i pokroić w paseczki. Zeszklić na oleju. Umytą cukinię zetrzeć na grubej tarce i poddusić z przyprawą warzywną i ziołami. Kiedy warzywa zmiękną wymieszać z pokruszoną fetą Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Usmażyć naleśniki. Przed smażeniem każdego naleśnika rozgrzaną patelnię smarować olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu, zostawiając wolne brzegi. Naleśniki zwinąć w rulony. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju. Można podać z barszczem czerwonym do popicia.

Reklama

11 myśli na temat “Naleśniki z porem, cukinią i fetą

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s