W sezonie paprykowym nie może zabraknąć lecza. Zawsze gotuję duży garnek, bo znika błyskawicznie.
Składniki:
ok. 700 g łopatki wieprzowej
2 laski kiełbasy, np. z piersią kurczaka
4 duże papryki (dałam 3 czerwone i 1 żółtą)
2 młode cukinie
1 duża cebula
1 butelka passaty pomidorowej
2 łyżki ziół do pizzy
1 łyżka czosnku granulowanego
2 łyżki wędzonej papryki
sól (jarzynka) i pieprz do smaku
olej do smażenia
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do pizzy, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Zalać mięso wrzątkiem, by je przykryło i gotować do miękkości. W tym czasie kiełbasę pokroić w pół plasterki i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać do wywaru. Kiedy mięso już będzie miękkie dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po 5 minutach pokrojoną w kostkę cukinię (ze skórką). Kiedy papryka i cukinia będą już miękkie, wlać passatę pomidorową. Doprawić solą (jarzynką) i pieprzem, dodać, paprykę wędzoną w proszku. Gotować 5 minut i wyłączyć. Podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Podstawiam miseczkę! Uwielbiam leczo:)
PolubieniePolubienie
Pyszne, pożywne i aromatyczne 🙂
Leczo love ❤
Pozdrawiam ciepło :*
PolubieniePolubienie
Uwielbiam. Muszę sobie zrobić bo dawno nie jadłam. Pozdrawiam kochana 🙂
PolubieniePolubienie
Leczo na początek jesieni… idealne danie. 🙂
PolubieniePolubienie
I można zawekować jeśli tylko zostanie 😉 Pycha:)
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię, chociaż dawno nie jadłam 🙂
PolubieniePolubienie
Ale apetyczne to Twoje leczo! Z chęcią wykorzystam ten przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Na cukinię urodzaj wyjątkowy, więc nie ma na co czekać tylko gotować. 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam wszelkie leczą i potrawki 🙂
PolubieniePolubienie
Pięknie się prezentuje to leczo 🙂 Pycha 🙂
PolubieniePolubienie
Idealne jednogarnkowe danie i jakie pyszne. 🙂
PolubieniePolubienie
Smakowite! Leczo to ostatnio moje popisowe danie. 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam i mogę jeść (prawie) codziennie 😀
PolubieniePolubienie
leczo to jedno z moich ulubionych dań
PolubieniePolubienie