Sałatka wiosenna

Sałatkę przygotowałam z przyjaciółmi na wspólną sobotnią kolację. Jeden z kolegów od jakiegoś czasu jest weganinem, więc zamiast salami dostał wege wędlinę i wędzone tofu.

Porcja na 4 osoby:

1 opakowanie umytej rukoli

250 g salami w kawałku lub opakowanie wędlina wege

2 kulki mozzarelli lub kawałek wędzonego tofu

opakowanie pomidorków koktajlowych lub śliwkowych

mały słoik czarnych oliwek

4 łyżki pestek dyni

2 kromki chleba tostowego

4 łyżki kukurydzy

wędzona papryka

zioła do pizzy

granulowany czosnek

Sos:

1/4 szklanki oliwy i tyle samo zimnej przegotowanej wody lub wody mineralnej niegazowanej

płaska łyżeczka miodu

sok z połówki cytryny

łyżeczka ziół do sałatek

sól i pieprz do smaku

Pieczywo tostowe pokroić w kostkę, wyłożyć na blachę. Zrumienić w gorącym piekarniku. Ostudzić. Posypać ziołami do pizzy, czosnkiem granulowanym i wędzoną papryką. Na 4 talerzach rozłożyć rukolę, odcedzoną i pokrojoną w kostkę mozzarellę i pokrojone w kostkę salami. Następnie wyłożyć pokrojone w poprzek pomidory, odcedzone oliwki i kukurydzę. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni i posypać sałatkę. Składniki sosu dokładnie wymieszać, polać sałatkę i na wierzch wyłożyć grzanki.

A oto wersja z tofu i wędliną wege:

11 myśli na temat “Sałatka wiosenna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s