Czas na dynię. A jak dynia, to koniecznie zupa. Tę ugotowałam z dodatkiem Ajvaru. Często ją robię w sezonie dyniowym. Bardzo polecam i pozdrawiam ze słonecznego Rzeszowa.
Składniki:
300 g mrożonej lub 350 g miąższu ze świeżej dyni
1 mały seler pokrojony na kawałki
1 duża marchew lub dwie mniejsze pokrojone na kawałki
4 ząbki czosnku
1 l bulionu warzywnego lub wywaru mięsnego
3-4 łyżki pikantnego Ajvaru
sól i pieprz do smaku
2 łyżki słodkiej papryki
łyżeczka suszonego imbiru
groszek ptysiowy lub grzanki
Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki. Umieścić w garnku, zalać bulionem warzywnym lub wywarem mięsnym. Jeżeli używamy bulionu, to warto wzbogacić zupę 2 łyżkami oliwy lub łyżeczką masła, ponieważ zawarte w warzywach witaminy rozpuszczają się w tłuszczach. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować, dodać Ajvar, imbir i słodką paprykę. Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.
Takiego połączenia się nie spodziewałam. Chętnie przetestuję przepis
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sama nazwa Ajwar jest mi nieznana, ale dynia i smaczna i zdrowa. Chętnie bym zjadł. Życzę smacznego. 😉
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię krem z dyni ale ajwaru jeszcze nie dodawałam..
PolubieniePolubienie
Super pomysł na dodatek ajwaru, takiej zupy dyniowej jeszcze nie jadłam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna, pożywna i aromatyczna zupa ❤
PolubieniePolubienie
Pyszna, pożywna, prosta i smaczna. Obowiązkowa pozycja w sezonie dyniowym 🙂
PolubieniePolubienie
Smakowita dyniowa zupka. Z ajvarem brzmi świetnie. 🙂
PolubieniePolubienie
Interesujący przepis napewno kiedyś z niego skorzystam 😁
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dostaliśmy z żoną dużą dynię. Trzeba będzie ją zagospodarować, więc przepis się przyda.
PolubieniePolubienie
bardzo fajny ten dodatek ajvaru
PolubieniePolubienie