Polędwiczki z czerwoną cebulą i śliwkami

Danie robiłam już kilka razy w sezonie śliwkowym. Bardzo polecam to połączenie mięsa i owoców.

Składniki:

2 polędwiczki wieprzowe

2 średnie czerwone cebula

300 g ciemnych śliwek 

przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszony czosnek, majeranek, sól, pieprz

Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w plastry i posypać przyprawami. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Śliwki wypestkować, podzielić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) a cebulę w piórka. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso na przemian wkładać z cebulą i połówkami śliwek.  Zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym  i piec z termoobiegiem (180oC) około 50 minut. Następnie odkryć i piec jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą i surówką, np. z kiszonej kapusty.

10 myśli na temat “Polędwiczki z czerwoną cebulą i śliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s