Danie robiłam już kilka razy w sezonie śliwkowym. Bardzo polecam to połączenie mięsa i owoców.

Składniki:
2 polędwiczki wieprzowe
2 średnie czerwone cebula
300 g ciemnych śliwek
przyprawy: łyżka słodkiej papryki w proszku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, suszony czosnek, majeranek, sól, pieprz
Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić w plastry i posypać przyprawami. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Śliwki wypestkować, podzielić na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości owoców) a cebulę w piórka. Do naczynia żaroodpornego włożyć mięso na przemian wkładać z cebulą i połówkami śliwek. Zamknąć i umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec z termoobiegiem (180oC) około 50 minut. Następnie odkryć i piec jeszcze 10 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą i surówką, np. z kiszonej kapusty.

Takiego połaczenia jeszcze nie jadłam 🙂 Wygląda smakowicie 🙂
PolubieniePolubienie
Ciekawe połączenia smakowe 🙂
PolubieniePolubienie
To coś w gust mojej mamy 😁 pokarze jej ten przepis . Napewno jej się spodoba 🤗
PolubieniePolubienie
Smakowicie wygląda 🙂
PolubieniePolubienie
Coś dla mnie, lubię połączenie mięsa z owocami 🙂
PolubieniePolubienie
Lubię połączenie mięska z owocami, a śliwki idealnie pasują 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszny obiadek kochana. Pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszne połączenie, smaczny zestaw 🙂 Chętnie wypróbuje przepis w mojej kuchni 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo zaciekawiłaś mnie tym przepisem:)
PolubieniePolubienie
bardzo fajne danie
PolubieniePolubienie