Zapiekanka z batatów, wołowiny i sosem z gorgonzoli

Danie dla miłośników połączeń słodkich ze słonymi.

Składniki:

3 duże bataty

400 g mięsa mielonego wołowego

4 ząbki czosnku

2 cebule

przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszony czosnek

olej do smażenia

Sos:

100 g sera gorgonzola

3/4 szklanki śmietanki

1 duża łyżka masła

1 spora łyżka mąki

sól i pieprz do smaku

Wołowinę usmażyć z 2 łyżkami oleju, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Bataty obrać, pokroić w plastry (4 mm), Wymieszać z przyprawami. Połowę batatów przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na nich wyłożyć mięso i pokrojone w piórka cebule. Następnie wyłożyć drugą warstwę batatów.

Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, chwilę smażyć, mieszając, wlać 1/2 szklanki wody wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Kiedy płyn zagotuje się, dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Powinien się całkowicie rozpuścić, zostawiając kawałki pleśni. Wlać słodką śmietankę. Chwilę gotować na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem

Sos wylać na wierzch zapiekanki i piec około 45 minut w 180oC. Sprawdzić widelcem czy bataty są miękkie a ser się przyrumieni.

10 myśli na temat “Zapiekanka z batatów, wołowiny i sosem z gorgonzoli

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s