Danie dla miłośników połączeń słodkich ze słonymi.

Składniki:
3 duże bataty
400 g mięsa mielonego wołowego
4 ząbki czosnku
2 cebule
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, suszony czosnek
olej do smażenia
Sos:
100 g sera gorgonzola
3/4 szklanki śmietanki
1 duża łyżka masła
1 spora łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
Wołowinę usmażyć z 2 łyżkami oleju, dodając pod koniec przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Bataty obrać, pokroić w plastry (4 mm), Wymieszać z przyprawami. Połowę batatów przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na nich wyłożyć mięso i pokrojone w piórka cebule. Następnie wyłożyć drugą warstwę batatów.
Przygotować sos. Masło stopić w rondelku, dodać mąkę, chwilę smażyć, mieszając, wlać 1/2 szklanki wody wodę. Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Kiedy płyn zagotuje się, dodać ser i dobrze rozprowadzić w płynie. Powinien się całkowicie rozpuścić, zostawiając kawałki pleśni. Wlać słodką śmietankę. Chwilę gotować na małym ogniu. Doprawić solą i pieprzem
Sos wylać na wierzch zapiekanki i piec około 45 minut w 180oC. Sprawdzić widelcem czy bataty są miękkie a ser się przyrumieni.

Super, moje smaki
PolubieniePolubienie
Zjadłabym 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo apetyczne danie. Ciekawe połączenie smaków 🙂
PolubieniePolubienie
Interesując przepis 🤗
PolubieniePolubienie
Batatów w zapiekance jeszcze nie jadłam, ale z chęcią bym wypróbowała 🙂
PolubieniePolubienie
Muszę spróbować, bo przyznaję, że z batatami zawsze mam problem – nie mam na nie totalnie pomysłu.
PolubieniePolubienie
Super zapiekanka kochana 🙂
PolubieniePolubienie
Świetny pomysł na danie obiadowe lub ciepłą kolację. Kto nie lubi zapiekanek?
PolubieniePolubienie
Wspaniałe danie. Dziękuję za inspiracje. Wykorzystam mojego batata”)
PolubieniePolubienie
bardzo fajne danie
PolubieniePolubienie