Chleb z otrębami i słonecznikiem

Przepis na ten chleb znalazłam u Moniki. Bardzo nam smakował i chętnie go upiekę nie raz.

Składniki:
  • 450 g mąki (użyłam chlebowej 720)
  • 150 g otrąb (użyłam pszennych)
  • 40 g ziaren słonecznika lub innych ziaren
  • 450 ml wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Rozczyn:

  • 25 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki wody
  1. Składniki na rozczyn wymieszaj tak, aby rozpuścić drożdże. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Rozczyn powinien co najmniej podwoić swoją objętość.
  2. Przesianą mąkę wymieszaj z otrębami. Dodaj nasiona, olej, sok z cytryny, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Następnie porcjami dodawaj letnią wodę, mieszając. Na początku mieszaj łyżką, a kiedy otrzymasz jednolitą konsystencję, ciasto wyrabiaj przez 10 minut ręcznie, mikserem lub robotem.
  3. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Wyrośnięte ciasto wymieszaj, a następnie przełóż do formy do pieczenia (formę wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą).
  5. Formę z ciastem włóż do zimnego piekarnika. Na początek ustaw temperaturę 100 stopni Celsjusza, a po 20 minutach temperaturę zwiększ do 190 stopniach Celsjusza (funkcja góra dół). Chleb piecz 45 minut, po tym czasie zamień funkcję na dół i piecz jeszcze przez 20 minut.
  6. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk.

8 myśli na temat “Chleb z otrębami i słonecznikiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s