Bardzo gęsta i aromatyczna zupa krem z dodatkiem ostrych przypraw. Do tego ma piękny kolor i cudowny smak. Podałam ją z domowymi grzankami.

Składniki:
1 średni batat
2 papryki
2 łodygi selera naciowego
1 marchew
pół cebuli lub kawałek pora
4 ząbki czosnku
1 butelka passaty pomidorowej
przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu
1 łyżeczka pasty curry
1 płaska łyżeczka suszonego imbiru
2 łyżki oliwy lub oleju
grzanki do podania
Cebulę, czosnek, marchew i batata obrać. Podzielić na kawałki. Pociąć również selera i pozbawioną pestek i ogonka paprykę. W garnku umieścić wszystkie warzywa. Zalać wodą (ok. 6 szklanek) i gotować do miękkości. Zmiksować, dolać passatę, olej i przyprawy. Zagotować. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Bataty uwielbiam. Nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze wyjątkowo zdrowe. Zapiesuję sobie przepis 🙂
PolubieniePolubienie
Pycha!
PolubieniePolubienie
Pyszna i zdrowa zupa:)
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie zupy.
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię zupy. Ta powinna być pyszna 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo fajna zupa, bogata w różne pyszne składniki 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna, zdrowa i pożywna 🙂
PolubieniePolubienie
taka zupa musi byc pyszna
PolubieniePolubienie