Muffiny czekoladowe z ricottą

Wiosna jaka jest, każdy widzi. Czekam na słodkie letnie owoce, a tymczasem delektuję się wypiekami z czekoladą. Te muffiny upiekłam z dodatkiem ricotty – włoskiego serka. Dzięki temu są wilgotne i lekko ciągnące, lecz przede wszystkim mocno czekoladowe. Zapraszam…

Składniki:

1/2 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru

3 duże jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanki kakao

250 g serka ricotta

2 łyżeczki proszku do pieczenia

80 g posiekanej w kosteczkę gorzkiej czekolady

Z przepisu wychodzi 10 muffin. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misce wymieszać dokładnie łyżką rozkłócone jajka, ricottę, olej, cukry, przesiane mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz przemieszać.

Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Przełożyć do nich ciasto, równo rozdzielając pomiędzy papilotki.  

Piec w temperaturze 180ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez 30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie, a następnie przełożyć na paterę, wystudzić.

8 myśli na temat “Muffiny czekoladowe z ricottą

  1. U nas muffiny uwielbiamy całą rodziną 🙂 Są też świetnym uzupełnieniem różnych przyjęć. Nie kosztują wiele pracy, a są smaczne i bardzo efektownie wyglądają 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s