Zeppole – włoskie pączusie z ricottą

Przepis na ekspresowe mini pączki znalezione u Anity z bloga AZ gotuj. Przygotowałam je na wspólne gotowanie zaprzyjaźnionymi blogerkami: Anią, Anią i Malwiną. Tematem są dania kuchni włoskiej.

Składniki:

opakowanie sera ricotta (250 g)

2 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

otarta skórka a połówki cytryny

220 g mąki (w tym 50 gram semoliny)

2 łyżki cukru trzcinowego (lub kokosowego)

3/4 litra oleju do smażenia

Mąkę przesiać przez sito. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą na jednolite ciasto. Rozgrzać olej. Za pomocą dłoni wyciskać małe kulki wielkości piłeczki pingpongowej i od razu delikatnie wkładać na gorący olej. Smażyć na złoto. Każdy pączek powinien być smażony na średniej temperaturze piekarnika ok. 2-3 minuty. Wtedy mamy gwarancję, że pączki będą w środku dopieczone. Po smażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. 
Można posypać cukrem pudrem trzcinowym, ale najlepsze są obtaczane w cukrze kokosowym. 

17 myśli na temat “Zeppole – włoskie pączusie z ricottą

Dodaj komentarz