Przepis na ekspresowe mini pączki znalezione u Anity z bloga AZ gotuj. Przygotowałam je na wspólne gotowanie zaprzyjaźnionymi blogerkami: Anią, Anią i Malwiną. Tematem są dania kuchni włoskiej.
Składniki:
opakowanie sera ricotta (250 g)
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka a połówki cytryny
220 g mąki (w tym 50 gram semoliny)
2 łyżki cukru trzcinowego (lub kokosowego)
3/4 litra oleju do smażenia
Mąkę przesiać przez sito. Dodać pozostałe składniki i wymieszać ze sobą na jednolite ciasto. Rozgrzać olej. Za pomocą dłoni wyciskać małe kulki wielkości piłeczki pingpongowej i od razu delikatnie wkładać na gorący olej. Smażyć na złoto. Każdy pączek powinien być smażony na średniej temperaturze piekarnika ok. 2-3 minuty. Wtedy mamy gwarancję, że pączki będą w środku dopieczone. Po smażeniu odsączyć na papierowym ręczniku.
Można posypać cukrem pudrem trzcinowym, ale najlepsze są obtaczane w cukrze kokosowym.
Jeśli wykonanie proste i szybkie, to przepis dla mnie:)
PolubieniePolubienie
O! Dla mnie absolutna nowość! Chętnie wypróbuję 🙂
PolubieniePolubienie
Jak cudownie wyglądają!
Zjadłabym z ogromną przyjemnością ❤
PolubieniePolubienie
Jakie fajne maleństwa. Pozdrawiam kochana 🙂
PolubieniePolubienie
Ale bym zjadła do kawki 🙂
PolubieniePolubienie
Super przepis. Wydają się takie proste do zrobienia, muszę wypróbować. Dzięki za wspólne gotowanie 🙂
PolubieniePolubienie
Tylko smaż w mniejszej temperaturze, żeby nie wyszły surowe 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam takie pączusie z serem 🙂 Dzięki Tobie będę je mogła zrobić sama 🙂
PolubieniePolubienie
Cudne pączusie.
PolubieniePolubienie
Uwielbiam te pączusie 🙂
PolubieniePolubienie
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
PolubieniePolubienie
Śliczne <3, Kochana dziękuję, że mnie wspominasz ❤
PolubieniePolubienie
O pączusiach na serku homogenizowanym słyszałam, ale na ricoccie jeszcze nie. Bardzo ciekawy pomysł!
PolubieniePolubienie
ooo jakie fajne
PolubieniePolubienie
Wyglądają wspaniale, a ja się odchudzam 😦
PolubieniePolubienie
Wyglądają ekstra i przepis też brzmi zachęcająco. Trzeba wypróbować 🙂
PolubieniePolubienie