Ciasteczka z tahini

Te pyszne sezamowe ciasteczka znalazłam u Izy. Od siebie do ciasta dodałam nieco więcej pasty tahini oraz 1 jajko. Wówczas lepiej zagniata się ciasto. Pewno mąka krupczatka, której użyłam potrzebuje więcej wilgotnych składników.

Składniki:

2/3 szklanki pasty tahini
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki)
1/2 szklanki cukru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 średniej wielkości jajko
ew. sezam do posypania

Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto. Trochę trudno się lepi, więc można dodać parę łyżek zimnej wody. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch możemy posypać sezamem i lekko docisnąć ziarenka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 10-15 minut. Studzimy i przekładamy do szczelnego pojemnika.

12 myśli na temat “Ciasteczka z tahini

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s