Kiedy pierwszy raz zrobiłam mielone z piekarnika, od tej pory smażonych robić nie będę. Są mniej kaloryczne (te nie do końca, bo mają w środku ser), ale też szybsze w przygotowaniu i nie trzeba pilnować ich tak jak podczas smażenia. Polecam. Do takich mielonych można przygotować osobno sos (polecam pieczarkowy) i podać z pełną witamin surówką (jak na zdjęciach). Przepis na surówkę znajdziecie w tym poście. Smacznego!

Składniki:
700 g mięsa mięsa mielonego (użyłam wieprzowe z łopatki)
słodka i ostra papryka
kminek
suszony czosnek
1 łyżka ziół prowansalskich
1 czerstwa bułka
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia
sól i pieprz
ok 150 g sera żółtego
Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso wymieszać w misce z jajkiem i przyprawami. Bułkę odcisnąć z wody, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić masę. Ser pokroić w 2 cm kostkę. Formować płaskie kotlety, w sam środek umieścić ser, dobrze skleić, by ser nie wyciekł, obtaczać w bułce tartej. Wyłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180oC.

Super, bardzo lubię takie mielone.
PolubieniePolubienie
Oj ja też bardzo lubię takie mięsko:)
PolubieniePolubienie
Zapisuję sobie przepis! Lubimy mielone w każdej postaci 🙂
PolubieniePolubienie
Bardzo lubię taką wersję kotletów.
PolubieniePolubienie
uwielbiam!
PolubieniePolubienie
Pycha bardzo lubimy takie mielone, a zimne na kanapki z ketchupem 🙂
PolubieniePolubienie
apetyczne, musze i ja takie zrobic
PolubieniePolubienie
Zgadzam się, takie mielone są zdecydowanie mniej kłopotliwe w przygotowaniu i równie pyszne 🙂
PolubieniePolubienie