Mielone z serem z piekarnika

Kiedy pierwszy raz zrobiłam mielone z piekarnika, od tej pory smażonych robić nie będę. Są mniej kaloryczne (te nie do końca, bo mają w środku ser), ale też szybsze w przygotowaniu i nie trzeba pilnować ich tak jak podczas smażenia. Polecam. Do takich mielonych można przygotować osobno sos (polecam pieczarkowy) i podać z pełną witamin surówką (jak na zdjęciach). Przepis na surówkę znajdziecie w tym poście. Smacznego!

Składniki:

700 g mięsa mięsa mielonego (użyłam wieprzowe z łopatki)

słodka i ostra papryka

kminek

suszony czosnek

1 łyżka ziół prowansalskich

1 czerstwa bułka

2 jajka

bułka tarta do obtoczenia

sól i pieprz

ok 150 g sera żółtego

Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso wymieszać w misce z jajkiem i przyprawami. Bułkę odcisnąć z wody, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić masę. Ser pokroić w 2 cm kostkę. Formować płaskie kotlety, w sam środek umieścić ser, dobrze skleić, by ser nie wyciekł, obtaczać w bułce tartej. Wyłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45 minut w 180oC.

8 myśli na temat “Mielone z serem z piekarnika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s