Migdałowe ciasto z jabłkami

To wspaniałe ciasto znalazłam u Izy, od siebie dodałam tylko cukier migdałowy (można zamienić na ekstrakt). Smak tego ciasta „powala”. Jest wilgotne i aromatyczne, a pracy przy nim niewiele.

Składniki:

4 jajka
1,5 szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (dałam migdałowy, można zastąpić ekstraktem)
1,5 łyżeczki proszku dp pieczenia
100 g roztopionego masła
pół szklanki zmielonych migdałów
3 jabłka (najlepiej renety)

Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrami na puch. Miksując, dodajemy przestudzone roztopione masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz zmielone migdały. Dodajemy starte na dużej tarce jabłka. Na koniec należy delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. 

Ciasto przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. (najlepsza 20 cm, wtedy ciasto jest wysokie). Pieczemy około 50 min w 160oC. do suchego patyczka. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

9 myśli na temat “Migdałowe ciasto z jabłkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s