Wytrawne ciasto z szynką, serem i oliwkami

Mój mąż namiętne kupuje duże słoiki oliwek. Po jednych takich zakupach, szukając dobrego przepisu z wykorzystaniem oliwek, znalazłam to wytrawne ciasto u Asi. Zamiast martini użyłam mleka. Polecam ten chlebek, bo jest przepyszny!

Składniki

  • 240 g mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 ml mleka
  • 4 duże jajka (L)
  • 100 ml oliwy
  • 150 g szynki (np. gotowanej)
  • 100 g sera Gruyère lub parmezanu
  • 100 g zielonych oliwek bez pestek
  • Piekarnik nagrzać do 175oC. Przygotować podłużną formę keksową o długości 23 cm i szerokości 10 cm. Posmarować ją masłem lub oliwą. Szynkę drobno posiekać, ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki, oliwki pokroić na plasterki.
  • Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać dwukrotnie do większej miski (mąka musi być dokładnie wymieszana z proszkiem). Dodać jajka oraz wermut lub wino. Zmiksować krótko mikserem na małych obrotach miksera tylko do czasu aż masa będzie jednolita, gładka, bez grudek.
  • Wlewać oliwę cały czas delikatnie miksując. Gdy masa będzie gładka dodać szynkę, ser i oliwki (odłożyć 2 łyżki posiekanych oliwek na wierzch) i wszystko delikatnie wymieszać łyżką.
  • Masę wylać do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię, posypać odłożonymi oliwkami i włożyć do piekarnika. Piec przez około 55 minut, do czasu aż ciasto urośnie, będzie zrumienione, a wbity patyczek nie będzie obklejony ciastem.
  • Wyjąć formę z piekarnika i odstawić na 20 minut, następnie wyjąć ciasto i położyć je na kratkę. Całkowicie ostudzić przed pokrojeniem.

Ciasto można upiec również w postaci muffinek: z połowy porcji otrzymamy około 8 muffinków, pieczemy je w 175 stopniach C przez około 23 minuty.


8 myśli na temat “Wytrawne ciasto z szynką, serem i oliwkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s