Klopsiki mięsne z piekarnika

Pomysł mojego syna Juliana na pieczone klopsiki to strzał w dziesiątkę. Zwłaszcza dla dbających o linię mięsożerców. Z mięsa podczas pieczenia wylało się pół szklanki tłuszczu!

Kuleczki są chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Do klopsików syn wymyślił sos na bazie keczupu, jogurtu i musztardy chrzanowej z dodatkiem suszonego czosnku, słodkiej i ostrej papryki i oregano. Następnym razem w ten sam sposób przygotuję kotlety mielone.

Składniki:

500 g mięsa mięsa mielonego (użyłam wieprzowo-wołowe)

słodka i ostra papryka

kminek

suszony czosnek

1 czerstwa bułka

1 jajko

bułka tarta do obtoczenia

sól i pieprz

Bułkę namoczyć w wodzie. Mięso wymieszać w misce z jajkiem i przyprawami. Bułkę odcisnąć z wody, dodać do mięsa, dokładnie wyrobić masę. Formować kulki wielkości moreli, obtaczać w bułce tartej. Wyłożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 50 minut w 180oC. Podawać z ryżem/ziemniakami i dowolną surówką lub z sosem na bazie keczupu, jogurtu i musztardy.

8 myśli na temat “Klopsiki mięsne z piekarnika

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s