Frużelina gruszkowa

Nie macie pomysłu na naleśniki? A lubicie jeść je na słodko? Polecam przygotować frużelinę z gruszek. Przepis jest banalnie prosty, więc warto już dziś wykorzystać jesienne dary ogrodu…

Składniki:

3 duże gruszki

1/2 szklanki cukru

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka cynamonu

Owoce umyć, obrać, wyciąć gniazda, pokroić w kostkę

Owoce zagotować z cukrem w garnku i po 3-4 minutach, kiedy cukier się rozpuści, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody. Po zagotowaniu, mieszając gotować 2-3 minuty na małym ogniu.

Przestudzoną, ale ciepłą frużelinę rozprowadzić na naleśnikach i zginać boki w kopertę. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

10 myśli na temat “Frużelina gruszkowa

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s