Szaszłyki z karkówki

Składniki:

500 g karkówki
1 papryka czerwona
300 g chudego wędzonego boczku
1 średnia cukinia
jedna duża czerwona cebula
oraz przyprawy: słodka papryka, suszony czosnek granulowany, oregano, tymianek, rozmaryn, mielony kminek, sól i pieprz

Karkówkę pokroić na grube kawałki. Posypać obficie przyprawami i dokładnie wymieszać. Boczek pokroić w grubą kostkę, a cebulę obrać i przekroić na ćwiartki. Każdą ćwiartkę podzielić na warstwy. Paprykę pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na kawałki. Cukinię pokroić w grube plastry lub pół plasterki. Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie, a następnie naprzemiennie nabijać na nie mięsa z warzywami. Szaszłyki ułożyć na mocno na rozgrzany grill na tackach aluminiowych i grillować do zrumienienia mięsa, co jakiś czas przekręcając je, aby opiekły się równo z każdej strony. Jeżeli pieczemy szaszłyki w piekarniku należy je wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w 180oC.

13 myśli na temat “Szaszłyki z karkówki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s