Naleśniki z młodą kapustą i twarogiem

Dzisiaj kontynuuję temat młodej kapusty i zapraszam po prosty przepis na naleśniki z kapustą i twarogiem.

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka wody mineralnej gazowanej

1,5 szklanki mleka

łyżeczka oleju

2 jajka

pół płaskiej łyżeczki soli i proszku do pieczenia

płaska łyżka cukru pudru

olej do smarowania patelni

Farsz:

pół główki dużej młodej kapusty

1 średnia cebula

1 łyżeczka kminku

500 g twarogu

do smaku jarzynka bez glutaminianu sodu

pieprz

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny.  

Przygotować farsz. kapustę posiekać drobno lub poszatkować. Dodać kminek i przyprawę warzywną. Dodać 2 szklanki wody i gotować. Obraną cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Dodać do kapusty i gotować do całkowitego odparowania płynu i do uzyskania miękkiej kapusty. Po ostudzeniu wymieszać z pokruszonym twarogiem. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Do farszu można również dodać drobno posiekany koper.

Usmażyć naleśniki. Przed smażeniem każdego naleśnika rozgrzaną patelnię smarować olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego.

Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu, zostawiając wolne brzegi. Naleśniki zwinąć w rulony. Obsmażyć na małym ogniu na łyżce oleju. Można podać z barszczem czerwonym do popicia.

9 myśli na temat “Naleśniki z młodą kapustą i twarogiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s