Póki jeszcze zima panuje w naszej szerokości geograficznej, pozwolę sobie podać Wam przepis na pyszny, aromatyczny, rozgrzewający rosól na kurczaku, indyku i wołowinie.

Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
kawałek wołowiny (szponder)
1 golonka z indyka
2 marchewki
1 duży seler
1 pietruszka
1/2 pora
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
kilka suszonych grzybów
2-3 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
pęczek natki pietruszki lub lubczyku
sól i pieprz
1 łyżka przyprawy warzywnej
Umyte ćwiartki z kurczaka, wołowinę i golonkę z indyka, obrane warzywa (selera przekroić na pół), pęczek natki lub lubczyku, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Cebulę przekroić na pół i opalić na palniku przed włożeniem do wywaru. Po zagotowaniu zdjąć szumy i przykryć. Gotować rosół na bardzo małym ogniu pod przykryciem aż mięso będzie zupełnie miękkie. Warzywa, grzyby, zioła i mięso wyjąć (łyżką cedzakową), a wywar przecedzić. Doprawić solą, pieprzem, przyprawą warzywną. Podawać z ugotowanym makaronem (najlepsze będą nitki), pokrojoną drobno marchewką z rosołu oraz posiekaną natką pietruszki.

1 procent podatku: https://pitprogramy.wordpress.com/
PolubieniePolubienie
ooo tak taki rosół to jest to
PolubieniePolubienie
Takiej wersji jeszcze nie próbowałam, a wydaje się smaczny 🙂
PolubieniePolubienie
Ależ on musi być aromatyczny! Pychota! ❤
PolubieniePolubienie
Taki rosół ma smak ❤
PolubieniePolubienie
Mniam! Domowy rosołek zawsze pycha 🙂
PolubieniePolubienie
Nie ma to jak rosołek ☺
PolubieniePolubienie
U mnie fanką rosołu jest córka 🙂
PolubieniePolubienie
Uwielbiam domowy rosół, ta wersja musi być bardzo aromatyczna 🙂 pozdrawiam 🙂
PolubieniePolubienie
Idealny 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszny rosołek kochana. Pozdrawiam cieplutko 🙂
PolubieniePolubienie