Kapusta w takim wydaniu pasuje jako samodzielne danie lub jako dodatek. Zmieszana z ugotowanym makaronem może pysznie smakować jako postne danie. Polecam także jako dodatek do wigilijnej ryby.
Składniki:
500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką)
250 g pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz, łyżeczka kminku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
po łyżce słodkiej i wędzonej papryki w proszku
cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona)
Kapustę odcisnąć, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać oczyszczone, pokrojone i podsmażone na oleju pieczarki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu papryką słodką i wędzoną, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem, gdyby kapusta była za kwaśna.
Podawać do mięs, ryb lub wymieszać z ugotowanym makaronem (np. świderkami).
Dawno nie jadłam kapusty 😉
PolubieniePolubienie
Chętnie bym zjadła. Pysznie wygląda 💛💚💜
PolubieniePolubienie
Zdecydowanie moje smaki!
PolubieniePolubienie
Super. Wypróbuję. Mam wszystkie składniki 🙂
PolubieniePolubienie
Moje smaki 🙂
PolubieniePolubienie
Same pyszności ;-D
PolubieniePolubienie
ale u Ciebie pyszności!!1
PolubieniePolubienie
Bardzo chętnie bym zjadła :-)Pyszna
PolubieniePolubienie
Narobiłaś mi smaka, świetnie wygląda ta propozycja 🙂
PolubieniePolubienie
Ale narobiłaś mi smaka 🙂 muszę sobie zrobić 🙂
PolubieniePolubienie
Pyszna kapusta! 🙂 Oj, zjadłabym 🙂
PolubieniePolubienie
Fajny pomysł 🙂 Zmieszałabym z makaronem i byłoby z pewnością pysznie 😉
PolubieniePolubienie
Już mam smaka na to danie 🙂
PolubieniePolubienie