Kapusta z pieczarkami i wędzoną papryką

Kapusta w takim wydaniu pasuje jako samodzielne danie lub jako dodatek. Zmieszana z ugotowanym makaronem może pysznie smakować jako postne danie. Polecam także jako dodatek do wigilijnej ryby.

Składniki:

500 g kapusty kwaszonej (może być z marchewką)

250 g pieczarek

1 mała cebula

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

sól, pieprz, łyżeczka kminku

2 łyżki koncentratu pomidorowego

po łyżce słodkiej i wędzonej papryki w proszku

cukier do smaku (gdyby kapusta była za słona)

Kapustę odcisnąć, zalać dużą ilością wody (1,5 l), dodać kminek. Gotować aż kapusta będzie miękka, a wody około 2/3 szklanki, wtedy dodać oczyszczone, pokrojone i podsmażone na oleju pieczarki. W tym czasie posiekać cebulę i poddusić ją na maśle. Dodać mąkę i chwilę smażyć. Wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę. Wlać do gotującej się kapusty. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze jakiś czas, by zredukować połowę płynu, mieszając od czasu do czasu. Na końcu papryką słodką i wędzoną, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem, gdyby kapusta była za kwaśna.

Podawać do mięs, ryb lub wymieszać z ugotowanym makaronem (np. świderkami).


14 myśli na temat “Kapusta z pieczarkami i wędzoną papryką

Dodaj komentarz