Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i salami

W sezonie paprykowym polecam Wam te słodkie warzywa z farszem z kaszy jęczmiennej, salami, pieczarek i fety.

Składniki:

2 duże czerwone papryki

100 g kaszy jęczmiennej

120 g salami w kawałku

1/2 kostki twardej fety

1 mała cebula

125 g małych pieczarek

olej do smażenia

sól, pieprz, suszony czosnek

zioła prowansalskie

Kaszę gotować do miękkości w osolonym wrzątku. Pieczarki umyć, oczyścić, pokroić w plastry. Odparować i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pomidory suszone posiekać na kawałki, a salami i fetę pokroić w małą kostkę. Odłożyć 1/3 fety na bok. Wszystkie składniki wymieszać z kaszą, przyprawić solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Papryki przekroić w poprzek na pół. Usunąć ogonki, gniazdo nasienne i białe części. Nafaszerować kaszą z dodatkami, na wierzchu ułożyć resztę fety i piec w 200oC pod pokrywą lub folią aluminiową aż papryka będzie miękka (sprawdzać widelcem miąższ).

14 myśli na temat “Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i salami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s