Potrawka z boczniaków, soczewicy i pomidorów

Składniki:

ok. 250 g boczniaków

3/4 szklanki czerwonej soczewicy

2 puszki pomidorów krojonych bez skóry wraz z sokiem

1 cebula

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziół śródziemnomorskich

1 łyżka wędzonej papryki

2 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego

ekologiczna przyprawa typu jarzynka bez chemii, pieprz

suszony lubczyk i rozmaryn

olej

Kapelusze boczniaków pokroić w krótkie paski (twarde trzonki odrzucić. Cebulę i czosnek pokroić i posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać boczniaki i podsmażyć razem z cebulą i czosnkiem. Dodać przepłukaną soczewicę i zalać ok. 1,5 szklanki wody i gotować do miękkości. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić przyprawą warzywną, zioła i paprykę wędzoną. Doprawić pieprzem. Podawać z ugotowanym brązowym ryżem.

13 myśli na temat “Potrawka z boczniaków, soczewicy i pomidorów

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s