Placuszki na maślance z borówkami

Dzisiaj w Kuchni w kolorach lata nie tylko letnie kolory, ale przede wszystkim smaki.

Placuszki na maślance truskawkowej z dodatkiem borówek amerykańskich polane miodem wielokwiatowym.

Składniki:

1 litr maślanki (może być smakowa, np. truskawkowa)

3 jajka

3,5 szklanki mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru pudru (pomijamy, gdy maślanka zawiera cukier)

3 jajka

3 łyżki oleju

ok. 400 g borówek amerykańskich

Do podania: świeże borówki i miód

Do smażenia: olej

Wszystkie składniki oprócz borówek zmiksować. Dodać świeże, umyte owoce. Na rozgrzaną patelnię wlać olej (po 3 łyżki na każde smażenie). Na gorący olej kłaść po 3-4 łyżki ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Gorące placuszki polać miodem i posypać świeżymi borówkami.

15 myśli na temat “Placuszki na maślance z borówkami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s