Surówka z kapusty z marchewką i kukurydzą

Młodą kapustę mogłabym jeść codziennie. Zwłaszcza w postaci surówki. Jest szybka w przygotowaniu, można manewrować dodatkami, a ja mam do niej sprawdzony od last sos słono-słodko-kwaśny. Dzisiaj na blogu wersja z marchewką i kukurydzą. Podałam ją do pieczonego indyka w musztardzie i ziołach i z puree ziemniaczanym. Polecam!

Czasami po otwarciu puszki z kukurydzą zostaje część tych słodkich żółtych ziaren. Wtedy je odcedzam z zalewy i mrożę. Taką niewielką porcję proponuję dodać do surówki z kapusty. To smaczne urozmaicenie klasycznej surówki z kapusty i marchwi.

Surówka z kapusty z marchewką i kukurydzą

Składniki:

1/2 główki niewielkiej kapusty
1 duża marchew
posiekana natka pietruszki
1/3 puszki kukurydzy
sól

Sos:

1/2 szklanki zimnej wody
sok z połówki cytryny lub 4 łyżki białego octu winnego
3-4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
sól, pieprz i miód do smaku
1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek

Kapustę drobno posiekać lub poszatkować. Jeśli nie jest to młoda kapusta, lekko posolić i ugnieść. Marchew obrać, zetrzeć na grubej tarce do jarzyn. Zieleninę drobno posiekać. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Wszystkie warzywa wraz zieleniną wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut.

14 myśli na temat “Surówka z kapusty z marchewką i kukurydzą

  1. Szukałam pomysłu na surówkę z młodej kapusty, a tu masz 😀. Będzie dzisiaj na obiad. Czytasz w moich myślach kochana 😁😁😁.

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s