Bigos z młodej kapusty i cukinii

Bigos powstał w ramach domowej akcji pt. gotowanie z resztek. Do bigosu użyłam mięso z żeberek wieprzowych pozostałych po gotowaniu wywaru na zupę ogórkową oraz środków kapust, które użyłam 2 dni wcześniej do gołąbków. Gołąbki z młodej kapusty polecam, a środkowych liści można nie wyrzucać i zastąpić nimi główkę całej młodej kapusty. Ponadto bigos zyskał niebanalny smak dzięki Ajvarowi i wędzonej papryce.

Składniki:
1 młoda kapusta
3 młode cukinie
300 g ugotowanych żeberek ekstra mięsnych
250 g salami w kawałku
pęto dobrej kiełbasy, np. głogowskiej
3 liście laurowe
kilka ziaren pieprzu ziarnistego
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka kminku
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
pieprz, przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, ew. sól i cukier
2 puszki pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 spore łyżki Ajvaru
2 płaskie łyżki mąki
po łyżce słodkiej i wędzonej papryki

Kapustę poszatkować, cukinię zetrzeć na dużej tarce wraz ze skórką, przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody.
Dodać ziarna pieprzu, kminek i ziele angielskie oraz liście laurowe i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Mięso z żeberka oddzielić od kości i pokroić w kostkę, dodać do kapusty.
Kiełbasę pokroić w kostkę. Obsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać do garnka z kapustą. Na patelni przesmażyć posiekaną cebulę, posiekany drobno czosnek i wspypać na patelnie mąkę. Chwilę smażyć na rumiano, wlać 2/3 szklanki zimnej wody i rozprowadzić mąkę aż do zagotowania i także przełożyć do garnka. Dodać pomidory w puszce wraz z sokiem (można zastąpić pokrojonymi w kostkę świeżymi pelati lub malinowymi) oraz koncentrat pomidorowy i Ajvar. Po 10 minutach bigos doprawić solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką i jeśli bigos będzie zbyt kwaśny, również cukrem. Bigos jest smaczniejszy po minimum dwukrotnym przegotowaniu. Podczas podgrzewania należy często mieszać i ewentualnie dolewać wody, aby się nie przypalił. Smacznego!

14 myśli na temat “Bigos z młodej kapusty i cukinii

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s