Kremowa zupa ze szparagów i brokuła

Duży pęczek szparagów podzieliłam na dwie porcje. Jedną wykorzystałam do przygotowania makaronu z grzybami i boczkiem, a resztę wrzuciłam do zupy razem z różyczkami brokuła. Zupa jest kremowa i aksamitna, pachnąca lubczykiem i natką pietruszki. Doskonale uzupełniają ją domowe grzanki z ulubionego przez naszą rodzinę chleba z foremki. Pokrojone w kostkę kromki delikatnie rumienię na suchej patelni. Można je przyprawić suszonym czosnkiem lub ziołami.

Składniki:

1/2 pęczka zielonych szparagów
1 mały seler
1 brokuł
1 mała cebula lub kawałek pora
3 ząbki czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego
2 łyżki oleju lub oliwy
pęczek natki pietruszki
pół pęczka lubczyku
ekologiczna przyprawa do rosołu lub sól
pieprz

Szparagi, brokuła, selera i pora umyć. Odciąć szparagom zdrewniałe końcówki. Brokuła podzielić na różyczki. Czosnek obrać. Wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać bulionem i gotować do miękkości. dodać przyprawę do rosołu lub sól. Następnie zupę zmiksować. Dodać olej lub oliwę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Reklamy

7 myśli na temat “Kremowa zupa ze szparagów i brokuła

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s