„Wiewiórka” z rabarbarem i orzechami

Dzisiaj na blogu przepis na popularne ciasto „Wiewiórka” zwane również „Ciastem amerykańskim”. Zamiast jabłek użyłam rabarbaru. To połączenie słodkiego ciasta z cynamonem i orzechami z kwaskowatym rabarbarem.

Składniki:

5 małych jajek

1 szklanka brązowego cukru

2/3 szklanki oleju

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżka cynamonu

3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

100 g posiekanych orzechów włoskich

szczypta soli

cukier puder do oprószenia

Rabarbar umyć, obrać i pokroić w grube paseczki. Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, wlać olej i dalej miksować. Przesianą mąkę z proszkiem, kakao i cynamonem dodawać porcjami do ciasta. Masę miksować do połączenia się składników. Dodać rabarbar i orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec „do suchego patyczka” w temperaturze 180oC. Wierzch posypać cukrem pudrem.

10 myśli na temat “„Wiewiórka” z rabarbarem i orzechami

Dodaj komentarz