Dzisiaj na blogu przepis na popularne ciasto „Wiewiórka” zwane również „Ciastem amerykańskim”. Zamiast jabłek użyłam rabarbaru. To połączenie słodkiego ciasta z cynamonem i orzechami z kwaskowatym rabarbarem.
Składniki:
5 małych jajek
1 szklanka brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżka cynamonu
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100 g posiekanych orzechów włoskich
szczypta soli
cukier puder do oprószenia
Rabarbar umyć, obrać i pokroić w grube paseczki. Jajka zmiksować z cukrem i solą na puszystą masę, wlać olej i dalej miksować. Przesianą mąkę z proszkiem, kakao i cynamonem dodawać porcjami do ciasta. Masę miksować do połączenia się składników. Dodać rabarbar i orzechy i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do średniej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i piec „do suchego patyczka” w temperaturze 180oC. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ciasto o smacznej nazwie i smacznych kompozycjach smaku 🙂
PolubieniePolubienie
bardzo mi się podoba wersja z rabarbarem:)
PolubieniePolubienie
Uwielbiam to ciasto, z rabarbarem musi być pycha, mniam ;-D
PolubieniePolubienie
a wiesz, że ja tego ciasta nigdy nie jadłam
PolubieniePolubienie
Świetna wersja z rabarbarem ☺
PolubieniePolubienie
smakowite!
PolubieniePolubienie
To ciasto uwielbiam, muszę wypróbować z rabarbarem 🙂
PolubieniePolubienie
Super pomysł,z rabarbarem jeszcze nie piekłam 🙂
PolubieniePolubienie
jeszcze nie jadłam takiego ciasta, aż dziwne 😀
PolubieniePolubienie