Ciasto „Malinowy obłoczek”

Zachciało mi się lekkiego ciasta owocowego. Dlatego powstał „Malinowy obłoczek”.

Ciasto kruche:

300 g mąki pszennej, nieco mniej krupczatki

150 g masła

80 g cukru pudru

1 jajko (rozmiar M)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem malinowy:

2 budynie malinowe bez cukru

500 ml mleka

3/4 szklanki cukru

500 g serka mascarpone

Wykończenie:

ok. 180 g herbatników z ząbkami

500 ml schłodzonej śmietany kremówki

2 śmietanfixy

3 łyżki cukru pudru

kolorowa posypka i świeże maliny do dekoracji

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce minimum pół godziny.

Do garnka wlać mleko, zostawiając w dużym kubku pół jego zawartości. Resztę zagotować. Wsypać budynie do kubka i dokładnie rozprowadzić w mleku. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować, dodać cukier i chwilę gotować do rozpuszczenia. Wlać mleko z budyniem, cały czas energicznie mieszając mleko w garnku. Gotować do całkowitego zgęstnienia. Przykryć wierzch folią i schłodzić.

Ciasto rozwałkować, wyłożyć dużą blachę, nakłuć widelcem. Piec ok. 20 minut w temperaturze 190oC (do lekkiego zrumienienia. Ostudzić w formie.

Serek utrzeć, dodając małymi porcjami budyń. Wyłożyć na wierzch ciasta i wyrównać powierzchnię. Na kremie ułożyć równo, jeden koło drugiego, herbatniki. Zimną kremówkę ubić na sztywno z śmietanfiksami i cukrem pudrem. Wyłożyć na herbatniki, wyrównać wierzch i udekorować posypką i świeżymi malinami.

16 myśli na temat “Ciasto „Malinowy obłoczek”

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s